Zasada działania odwróconej osmozyWoda sieciowa poddawana jest wstępnej filtracji i oczyszczaniu, gdzie usunięte zostają wszystkie zanieczyszczenia mechaniczne, chemiczne i organiczne.Następnie podawana jest na membranę osmotyczną, na której odfiltrowywane są wszystkie pozostałe rozpuszczone związki oraz sole mineralne.Czysta zdemineralizowana woda kierowana jest do urządzenia końcowego, a woda zasolona odprowadzana jest do kanalizacji.Zaleca się zainstalowanie przed urządzeniem systemu zmiękczania wody, aby zabezpieczyć membrany osmotyczne przed zakamienieniem.Zakamienienie może doprowadzić do stopniowego zapychania membran co powoduje spadek ich wydajności, aż do całkowitego jej zniszczenia.Zaleca się wymianę prefiltra raz w roku.Korzyści z odsolonej wody:Krystalicznie czyste szkło i błyszczące sztućceMniej potłuczonego szkłaBrak konieczności ręcznego polerowania szkła i sztućcówWydłużenie żywotności podłączonego urządzenia gastronomicznegoSilniejsze działanie detergentówZmniejszone zużycie środków myjących o 40-60% oraz nabłyszczaczy o około 70%Efektywna ochrona urządzenia gastronomicznego przed osadami powodowanymi przez parę i gorącą wodę.Parametry techniczne filtru z odwróconą osmoząWydajność ciągła* przy temperaturze 150C 2,7 – 3,2 l/min.Wydajność ciągła* przy temperaturze 15 0C 180 l/hCiśnienie robocze 3 – 6 barTemperatura wody zasilającej