Filtruj według

Cena

Cena

-

Rękawice

Aktywne filtry

Rękawice gastronomiczne podstawowym wyposażeniem każdej kuchni

Praca w kuchni wymaga nie tylko specjalistycznego wyposażenia, ale także skrupulatnego przestrzegania zasad BHP. Rękawice gastronomiczne wyróżniają się wysoką odpornością na temperatury i przecięcia, a do tego pomagają przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Z tego powodu rękawice silikonowe czy termiczne przeznaczone dla gastronomii powinny być obowiązkowym wyposażeniem każdego lokalu.

Ograniczaj straty i unikaj wypadków dzięki rękawicom gastronomicznym

Tak niepozorny przedmiot jak rękawice gastronomiczne może okazać się bezcenny podczas pracy w kuchni. W końcu jest to miejsce, w którym pracownik ma stale do czynienia z bardzo wysokimi lub niskimi temperaturami, wrzątkiem lub rozgrzanym olejem, ostrymi przedmiotami, czy środkami chemicznymi wykorzystywanymi do czyszczenia sprzętu kuchennego. Wszystkie te czynniki mogą bardzo mocno wpływać na komfort i ergonomię pracy, ale przede wszystkim na zdrowie i bezpieczeństwo pracownika. Na szczęście łatwo wyeliminować ryzyko takich nieszczęśliwych zdarzeń – chociażby poprzez silikonowe rękawice do kuchni.

A warto ograniczać straty, ponieważ już zwykłe zacięcie nożem podczas krojenia warzyw może spowodować, że danie nie będzie mogło zostać wydane. W najgorszym przypadku zacięcie może wyeliminować kucharza nawet na kilka dni z pracy i w efekcie negatywnie wpłynąć na jakość i szybkość wydawanych dań, powodując straty dla właściciela restauracji. Rękawice gastronomiczne zabezpieczają dłonie pracowników kuchni, zapobiegając takim sytuacjom. Ponadto kucharz w odpowiednich rękawicach jest pewniejszy swoich ruchów i może wykonywać swoje zadania dużo szybciej.

Rękawice termiczne czy silikonowe?

W zależności od materiału profesjonalne rękawice gastronomiczne mogą nadawać się do różnych zastosowań. Niezależnie od profilu kuchni każda powinna mieć przynajmniej dwa rodzaje rękawic – rękawice gastronomiczne termiczne lub silikonowe oraz rękawice gastronomiczne jednorazowe. Te pierwsze chronią przed oparzeniami czy przecięciami, natomiast te drugie zapewniają ochronę przed bakteriami i zarazkami, które nie mogą przedostać się do dania.

Jednym z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych materiałów rękawic jest oczywiście silikon. Rękawice silikonowe są odporne zarówno na wysokie jak i niskie temperatury, więc można dzięki nim przenosić rozgrzaną blachę prosto z piekarnika lub porządkować zamrażarkę bez obaw o odmrożenie palców. Ponadto silikonowe rękawice do kuchni łatwo utrzymać w czystości, ponieważ wystarczy umyć je pod bieżącą wodą, a do tego nie przesiąkają zapachami w przeciwieństwie do rękawic materiałowych.

Rękawice gastronomiczne – wygoda codziennej pracy

Rękawice materiałowe zapewniają jednak dużo większą swobodę i precyzję ruchów. Już rękawice z bawełny zapewnią podstawową ochronę podczas krojenia warzyw czy mięsa i zmniejszą ryzyko bolesnych kontuzji pracownika. Warto wybrać rękawice ze wzmocnionego materiału, który zapewnia dużą odporność na przecięcia. Taką pewność dają rękawice termiczne, które muszą wytrzymywać bardzo wysokie temperatury, więc są wykonane z najbardziej odpornych tworzyw sztucznych. To czyni je natomiast idealnymi rękawicami do grilla, gdzie trzeba uważać na żar, gorące powierzchnie i wszelkie ostre narzędzia.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą odzieży gastronomicznejbluzami i kitlami dla kucharzy, fartuchami, zapaskami, czy czapkami kucharskimi