Filtruj według

Cena

Cena

-

Sterylizatory i naświetlacze

Aktywne filtry

Sterylizatory i naświetlacze do jaj – niezbędne dla zachowania higieny

Dezynfekcja produktów spożywczych to jedno z najważniejszych zadań każdej profesjonalnej kuchni. Wszystkie składniki składające się na serwowane dania muszą być bezwzględnie świeże i wolne od niebezpiecznych zarazków. Sterylnie czyste powinny być także często używane przyrządy kuchenne, w tym szczególnie noże, którymi kroi się surowe mięso i inne produkty, na których bytują drobnoustroje chorobotwórcze

W spranym dezynfekowaniu produktów żywnościowych pomagają naświetlacze UV. W naszej ofercie znajdują się naświetlacze do jaj, a także sterylizatory do noży, pozwalające w wygodny sposób usunąć bakterie z dużej liczby elementów jednocześnie (dzięki specjalnie wyprofilowanym kratkom).

Jak działa sterylizator gastronomiczny do żywności?

W procesie dezynfekowania żywności należy usunąć obecne na powierzchni produktów drobnoustroje w taki sposób, by jednocześnie zachować ich zdatność do spożycia. W tym przypadku niemożliwe jest użycie preparatów chemicznych, które wnikając w głąb żywności, powodowałyby ryzyko zatrucia.

Bezpieczną dezynfekcję produktów żywnościowych zapewniają urządzenia wykorzystujące promieniowanie UV, o silnych właściwościach biobójczych. Dla przykładu dostępny w naszej ofercie naświetlacz do jaj i noży Stalgast usuwa do 100% drobnoustrojów z powierzchni skorupki, już w jednym cyklu naświetlania (który trwa tylko 150 sekund). Urządzenie z lampami UV usuwa bakterie Salmonella, E. coli, laseczki tlenowe, pałeczki okrężnicy, laseczki tlenowe oraz zarodniki grzybów – czyli wszystkie potencjalnie groźne dla zdrowia mikroorganizmy.

Sterylizatory do noży – dostępne warianty

Naświetlacze UV pozwalają skutecznie dezynfekować także przyrządy oraz akcesoria kuchenne różnego typu. Każda profesjonalna kuchnia powinna być wyposażona w sterylizator do noży. Noże mają kontakt z surowym mięsem, jajami, a także warzywami, na których gromadzą się bakterie i grzyby żyjące w glebie. Używając zanieczyszczonego noża, można przenieść drobnoustroje na inne przygotowywane potrawy (nawet po umyciu pod bieżącą wodą). Aby nie dopuścić do zatrucia gości restauracji, niezbędne jest regularne dezynfekowanie przyrządów kuchennych.

Dezynfekowanie z użyciem promieni UV pozwala usuwać bakterie z noży bez ryzyka uszkodzenia powierzchni. W przeciwieństwie do silnych środków chemicznych, naświetlacze UV nie powodują odprysków, plam, czy przebarwień.

Naświetlacze gastronomiczne – kluczowe parametry

Wybierając dobry sterylizator do restauracji, warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego został wykonany. Najbardziej praktycznym rozwiązaniem będzie stal nierdzewna, która jest bezpieczna dla żywności, nie pochłania zapachów i jest łatwa w czyszczeniu. Kratka do układania jajek lub noży powinna być wykonana ze stali chromowanej. Nowoczesne naświetlacze to kompaktowe urządzenia, które zmieszczą się nawet w niewielkiej kuchni.

W naszej ofercie znajdują się urządzenia spełniające jednocześnie funkcję naświetlacza do jaj i sterylizatora do noży. Dla przykładu naświetlacz do jaj Stalgast pozwala zdeynfekować 30 sztuk jaj lub 17 noży podczas jednego naświetlania.


Sprawdź również pozostałe nasze produkty do utrzymania higieny w kuchni, w tym lampy owadobójcze, akcesoria do czyszczenia, zmywarko-wyparzarki, oraz inne produkty do utrzymania higieny.