Obróbka termiczna

Filtruj według

Cena

Cena

-

Bemary

Aktywne filtry

Bemar gastronomiczny – niezastąpiony w każdej profesjonalnej kuchni

Bemar to specjalny podgrzewacz, pozwalający zachować odpowiednią temperaturę przygotowywanych dań. Nowoczesne bemary nie tylko utrzymują ciepło, ale mogą także delikatnie podgrzewać potrawy, dzięki temu zachowywać ich odpowiednie właściwości przez długi czas. Bemar jest niezbędny w każdej profesjonalnej kuchni. W miejscu, w którym przygotowuje się wiele potraw, bemar (podgrzewacz) używany jest niemal od rana do nocy. Dlatego tak dużą popularnością cieszą się nowoczesne bemary elektryczne, które dzięki odpowiednim przyłączom, są w stanie pracować przez kilkanaście godzin lub dłużej. 

Do czego wykorzystać bemar w gastronomii?

W ofercie Gastro-Swiss znajdują się nowoczesne urządzenia podgrzewające różnej wielkości i różnego przeznaczenia. Dużym zainteresowaniem klientów cieszą się bemary do podgrzewania zup i sosów, wykonane ze stali nierdzewnej. Nowoczesne modele posiadają funkcję kąpieli wodnej (czyli podgrzewania mieszaniną pary wodnej i powietrza) – zapobiega to przypalaniu się potraw w trakcie gotowania lub intensywnego podgrzewania. 

Bemar grzewczy – wiele modeli i wariantów

W naszym sklepie można znaleźć bemary o różnym przeznaczeniu i różnej technologii działania. Oferujemy produkty uznanej na rynku gastronomicznym marki Hendi, które cechują się wytrzymałością i niezawodnością oraz możliwością elastycznego dopasowania do indywidualnych potrzeb. Oferujemy urządzenia o najbardziej praktycznych objętościach, przystosowane do pojemników GN o różnej wielkości. Dzięki wykorzystaniu stali nierdzewnej i odpowiedniemu wyprofilowaniu, bemary Hendi ładnie się prezentują i są łatwe w czyszczeniu.

Ze względu na sposób budowy i funkcje, w jakie został wyposażony, wyróżniamy między innymi:

  • bemary nastawne,
  • bemary wolnostojące,
  • podgrzewacze do zup i sosów,
  • bemary z funkcją thermosystem.

Jak działa bemar gastronomiczny?

Bemar może dogrzewać potrawy na sucho lub na mokro. W pierwszym przypadku między zewnętrzną częścią bemara a naczyniem znajduję się powietrze, w drugim – woda. W obu wariantach chodzi o to, by uniknąć bezpośredniego oddziaływania na ścianki naczynia i wyeliminować ryzyko przypalenia potrawy. 

Grzanie potraw odbywa się za pomocą paneli z grzałkami, które umieszcza się pod zbiornikiem. Temperaturę potraw można określić, wykorzystując w tym celu specjalny sterownik. Dzięki temu możliwe jest spełnienie norm temperaturowych dla poszczególnych potraw. Zupa, sos czy makaron zachowa określoną temperaturę przez cały dzień. To szczególne istotne w przypadku bemarów cateringowych, które pomagają zachować parametry dań przez wiele godzin po przygotowaniu.

Wszechstronne zastosowanie bemarów

Podstawowym zadaniem bemarów jest utrzymywanie potraw w cieple. Mimo że spełniają tylko tę jedną funkcję, ich wykorzystanie w gastronomii jest wszechstronne. Budowa poszczególnych elementów (przede wszystkim pojemników) jest standaryzowana, dlatego bemar z łatwością dopasujemy do każdego przedsięwzięcia gastronomicznego. Bemar to niezbędne wyposażenie restauracji, firmy cateringowej, stołówki czy każdego innego miejsca, w którym przygotowuje się większe ilości jedzenia.

W naszym sklepie znajdziesz także wiele innych urządzeń pomagających zachować pożądaną temperaturę potraw, w tym również lampy grzewcze. Naszym klientom oferujemy między innymi salamandry,