Filtruj według

Cena

Cena

-

Woki

Aktywne filtry

Wok – szczególny rodzaj patelni

Woki, pochodzące z kuchni orientalnej, są obecnie szeroko używane na całym świecie – zarówno w kuchniach profesjonalnych, jak i domowych. Typowy współczesny wok ma 30 lub 40 cm średnicy i jest wykonany ze stali węglowej. To, co czyni go wyjątkowym, to kąt nachylenia ścianek oraz ich minimalna grubość. Dzięki temu smażone potrawy nie wymagają dużej ilości tłuszczu, a ich przygotowanie jest niezwykle szybkie. 

Wok – jedno naczynie, wiele zastosowań

Tradycyjne chińskie woki były żeliwnymi naczyniami, które umieszczało się w otworze kuchni węglowej. Współcześnie naczyń tych używa się do smażenia potraw w ruchu, na tradycyjnych kuchenkach (na rynku dostępne są także woki na indukcję). Dlatego też niektóre modele patelni wok ma delikatnie spłaszczone dno. Pozwala to położyć je na płaskiej powierzchni bez ryzyka przewrócenia. 

W ofercie Gastro-Swiss znajdują się zarówno naczynia z jedną rączką (woki mandaryńskie), jak i te z dwiema rączkami, przypominające budową tradycyjny garnek (woki katońskie). Naszym klientom udostępniamy produkty uznanej marki TOM-GAST, producenta najwyższej jakości sprzętu gastronomicznego.

Wok ze stali – praktyczna misa do głębokiego smażenia 

Patelnie Wok to niezbędne wyposażenie każdej profesjonalnej kuchni. Pozwala na przygotowywanie potraw orientalnych, ale także tradycyjnych, ”zachodnich” dań. W odpowiednio wysokim woku można także gotować, ponieważ z reguły są to naczynia bardzo pojemne (w naszej ofercie znajdują się misy do głębokiego smażenia objętości nawet 6 litrów). Sprzedajemy także dopasowane druciane koszyki do worków, które pozwolą na przykład ugotować warzywa na parze lub przygotować frytki. 

Potrawy z woka są szybkie i zdrowe

Woki, dzięki dużej objętości oraz specyficznej budowie pozwalają przygotować duże porcje potraw stosunkowo szybko, z użyciem minimalnej ilości tłuszczu (ponieważ ten spływa po odpowiednio nachylonych ściankach na dno naczynia. To szczególnie istotne w restauracjach, gdzie kucharze przygotowują dania bardzo szybko, używając do tego tylko świeżych składników.

Patelnia wok - naczynie do smażenia z najwyższej półki

Gastro Swiss oferuje patelnie wok ze stali nierdzewnej lub stali węglowej. Stal to wytrzymały materiał, który łatwo utrzymać w czystości. Nie pochłania zapachów i jest bezpieczny w kontakcie z żywnością. Oferujemy także woki z najwyższej jakości porcelany, która mimo swojej delikatności jest odporna na zadrapania i nadaje się do mycia w zmywarce. 

Rączki i uchwyty woków są projektowane w taki sposób, by umożliwić wygodne operowanie nimi nad kuchenką. Nie nagrzewają się, są wytrzymałe i ergonomicznie wyprofilowane, dzięki temu przygotowanie potraw jest bardzo komfortowe.


Cena woka zależy od użytych materiałów, a także od wielkości naczynia. Niewielkie woki ceramiczne można kupić już za kilkadziesiąt złotych, większe woki stalowe to wydatek od 100 zł wzwyż. Patelnie typu wok, oraz inne produkty do profesjonalnej gastronomii, takie jak grille i lampy grzewcze, patelnie do grilla, szczotki do grilla, ruszty, płytki ochronne, a także akcesoria takie jak rękawice ochronne.